Dansk

Hvis du er én af de heldige personer med et naturligt krøllet hår eller permanente krøller, har du måske oplevet, at en god hårdag er sjælden, krøllernes definition er ikke eksisterende og det er tørt med massere af frizz. Men fortvivl ikke! Vi har nemlig udarbejdet en trin-for-trin guide til den populære Curly Girl metode, som kan hjælpe dig med at pleje og styrke dine krøller – så du (og ikke mindst dit hår) kan stå knivskarpt hverdag!

Før du går i gang med Curly Girl metoden er det vigtigt, at du forstår dit hår og dets specifikke behov. Krøller er ofte mere tørt og skrøbeligt end andre hårtyper, så det kræver mere opmærksomhed og pleje for at holde det sundt og smukt. 

Derudover er det også vigtigt at forstå, hvilken type krøller du har, da forskellige krøller kræver forskellige produkter. Sørg derfor altid for at forhøre dig hos din curly frisør omkring, hvilke produkter der passer bedst til lige præcis dit hår.

 

Du finder produkter velegnet til Curly Girl-metoden fra PARK i denne kategori. Curly Girl

 

Hvad er Curly Girl metoden?

Curly Girl metoden er udviklet af Lorraine Massey og går i alt sin enkelthed ud på at fjerne silikone og udtørrende sulfater, alkoholer, voks & olier fra ens daglige hårpleje – så hårets naturlige fugt genoprettes. Hvorfor er ingredienserne så vigtige? 

Sulfater fjerner fedt og olie fra dit hår, inklusiv de naturlige olier, der er vigtige for at holde krøllerne sunde og glansfulde. Silikone er med til at tilstoppe porerne i hårstrået og forhindrer fugt i at trænge ind i håret. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest læser ingredienslisten på bagsiden af dine produkter forinden, du anvender dem i dit hår. 

Men hvorfor har krøller brug for denne ekstra pleje?

Krøller har brug for fugt/protein balance, da skællagene på især krøllede hårstrå er meget åbne. Derfor er det vigtigt at bruge godkendte CG produkter da det får skællagene til at lukke sig, hvilket resulterer i at håret har mindre tendens til at frizz, være mat og filtre. Derimod opnår man gennemfugtet og definerede smukke krøller.

 

Co-wash / Balsam vask og eller plejebalsam:

På Curly Girl metoden råder man til at skifte sin shampoo ud med en vaskebalsam og bruge en pleje balsam bagefter. En vaskebalsam er en balsam af tyndere konsistens der indeholder færre plejende ingredienser. Man undgår herved, at håret udsættes for sulfater og andre skadende kemikalier – samtidig med, at der tilføres mest mulig fugt til håret

Denne type balsam bruger man i hovedbunden - et godt fif er at vaske hovedbunden 2 gange. Første gang, så man får frigjort snavs fra hovedbunden og anden gang for at rense i dybden. På den måde får man renset helt i bund og undgår ophobning af balsam i hovedbunden. Sørg for at massere hovedbunden i 3-5 min. Skyl godt efter med vand, evt. løft op i håret, så al balsam bliver skyllet ud.

En plejebalsam er en balsam af tykkere konsistent - en plejebalsam indeholder en masse plejende produkter. En plejebalsam bruges ofte kun i længderne, da den tykke konsistent kan være svær at vaske ud i hovedbunden.

 

Low poo:

Er man blandt de personer, der ønsker at bibeholde brugen af shampoo, for at undgå overgangen eller fremkomst af fedtet hår og irriteret hovedbund, kan man i stedet for conditioner anvende sulfatfri shampoo (low poo shampoo). Herved fastholdes ens rutinemæssige hårpleje samtidig med at håret fugtes og plejes. Man råder til at give balsam vask en chance på 2 måneder, da det tager tid for ens hår at vænne sig til denne metode.

 

Har man et ønske om at give sig i kast med Curly Girl metoden, er kilden til glansfulde, definerede og sunde krøller beskrevet i de nedenstående trin: 

 

Inden du starter på CG skal du lave en 

 

Last wash (sidste vask):

En sidste vask gør man, så man får vasket silikone rester ud af håret.

Til dette bruger man en shampoo der indeholder skrappe sulfater (SLS). Lorraine Massey anbefaler dog, at man lader silikonen forsvinde med tiden, da en sidste vask kan være meget skrap for håret. Men hvis man vil se resultater her og nu, er en sidste vask nødvendig. Man risikerer at få ophobning af produkter hvis ikke man laver en sidste vask, da silikoneresterne i håret vil lukke for hårstrået og man kan derfor ikke pleje håret i dybden, så det hele vil være overfladisk. Derfor anbefaler vi en sidste vask, så man ligesom er helt i bund fra start. 

Vi anbefaler denne afrensende shampoo Afrensende shampoo.

 

Overgangsperiode:  

I overgangsperioden kan man opleve en mere fedtet hovedbund. Dette skyldtes at man grundet ens vaskemetode før CG metoden, sikkert brugte en sulfatholdig shampoo. Når man vasker håret med en sulfatholdig shampoo, afrenses håret og hovedbunden for dens naturlige olier og derved overproducere man olier og kan opleve fedtet hår.  

Når man så starter på metoden, vil man stadig overproducere de naturlige olier. Men med tiden vil hovedbunden reducere produktionen af olier, da man ved balsamvask netop ikke vasker de naturlige olier væk, men kun fjerner unødvendigt snavs fra hovedbunden.  

 

Fugt/protein balance: 

Dit hår kræver både fugt og protein for at være i balance. Hvis ikke håret er i balance kan man opleve at ens krøller “flyder ud” eller en masse frizz. Find derfor den rette hårkur til dit hår. 

 

Trin 1 – Vaske dag 

Her bruger du vaskebalsam eller Low poo shampoo, din foretrukne hårkur samt afslutter med din plejebalsam. 

Fugt er vigtig i krøllerne og vand er den reneste fugt du kan få. Derfor skal håret være meget vådt ved alle steps - du må ikke kramme/klemme vandet ud af håret. 

Slut af med en anelse plejebalsam, som du lader sidde i håret som leave-in.

Trænger dit hår til at blive friseret, skal det gøres med en bredtandet kam imens kur eller balsam er i. 

Imellem alle steps scruncher du krøllerne op til hovedbunden, så de samles i store krølle “clamps”.

 

Trin 2 – Styling

Dine foretrukne stylingprodukter kommes i det plaskvåde hår og fordeles nænsomt men grundigt. Der scrunches godt imellem hvert produkt. 

Det er her vigtigt at bruge varmebeskyttelse og/eller stylingcreme til at definere krøllerne, og gelé til at give den hårde cast i håret. Her kan du se vores samlede CG serie. Curly Girl

 

Trin 3 – Plop/plopping og eller føntørre håret knas tørt

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at få sit hår tørt. Det kan gøres ved at ploppe sit hår, hvilket er en måde man skånsomt tørre håret, så fugten i håret skånsomt tørres ud. Hvis fugten hurtigt bliver fjernet fra håret risikere man at få frizz. 

Man skal ploppe med et mikrofiberhåndklæde. F.eks. dette fra Park Mikrofiber Håndklæde

Efter 10 min. med plopping, føntørre man håret med en diffuser - vi kan anbefale vores Park Air føn, da den kan indstilles til lav varme på 60 grader og lav blæse funktion samt vores Pro diffuser. Link til Park Air PARK Air

Når håret er knas tørt, klapper man den hårde skal ud af krøllerne så bliver de bouncy og fyldige, og med et godt hold i mange dage. Ved blot at refresh med en anelse vand efter nogen dage, kan det måske have behov for mere hold i form af styling creme, f.eks. denne: Moisturizing and modeling gel - andre behøver ikke gøre mere før næste vask.

Vi håber I blev meget klogere og nu ved hjælp af disse enkelte trin, er klar til at give dit hår den vildeste forvandling. Og sikre at dine krøller til hver en tid vil stå skarpt!

 
Skrevet af og forfatter til vores CG metode: Mette Rose Johnsen fra PARK By Hair & Care.